Ce e bine să știi despre riscurile diverselor resurse tehnologice des utilizate de noi toți
Tipururi de tehnologie folosite de abuzatori și modalități de prevenție/apărare
Stalkerware
Acestea sunt softuri și aplicații utilizate pentru spionarea activității de pe telefon/computer. Pot fi utilizate pentru următoarele scopuri: citirea și copierea mesajelor scrise sau primite de o persoană; ascultarea și înregistrarea apelurilor; citirea istoricului căutărilor de pe internet; descoperirea parolelor; aflarea locației actuale a unei persoane; utilizarea microfonului și a camerei din dispozitiv pentru a spiona persoana.
Softuri comune de stalkerware: SpyPhone Android Rec Pro; FlexiSpy; PhoneSpector; Mobile Tracker; FoneMonitor; Spyera; SpyBubble; AndroidSpy; Mobistealth; Pegasus.
Dispozitivele iPhone sunt printre cele mai protejate împotriva programelor stalkerware. Instalarea de softuri de tip stalkerware este însă posibilă, prin intermediul jailbreakingului (accesarea setărilor și funcțiilor unui sistem de operare care nu sunt în mod obișnuit accesibile unui utilizator, cu scopul de a instala softuri sau funcții noi). Însă, acest proces necesită timp și acces la dispozitiv. De asemenea, un număr limitat de softuri de stalkerware nu necesită în mod obligatoriu jailbreaking pentru a putea fi instalate.
Dispozitivele Android sunt mai vulnerabile la softurile stalkerware. Însă, Google a adoptat o politică de înlăturare a aplicațiilor de stip stalkerware din Play Store. Deși unele aplicații încă sunt disponibile, agresorul va avea nevoie de acces la telefonul tău pentru a putea instala un soft de tipul stalkerware.
Ce trebuie să faci dacă bănuiești că ai un program stalkerware în telefon:
- Nu lăsa telefonul la îndemâna altor persoane. Dacă telefonul nu a fost accesat de alte persoane, șansele ca acesta să aibă instalat soft de tipul stalkerware sunt aproape nule.
- Descărcarea mai rapidă a bateriei, supraîncălzirea, notificările neașteptate și închiderea sau deschiderea bruscă a telefonului pot indica prezența stalkerware-ului. Deși aceste softuri sunt construite în mod specific pentru a nu fi detectate, aceste probleme ale telefonului pot indica uneori prezența softurilor stalkerware.
- Atunci când găsești în telefon o aplicație nefamiliară, caută detalii despre aceasta. Dacă nu este o aplicație utilă, este posibil să fie vorba de un soft stalkerware deghizat. Dezinstalează aplicațiile de acest tip.
- Prezența aplicației Cydia în telefon poate indica faptul că un agresor a încercat să instaleze softuri stalkerware (deoarece această aplicație ușurează instalarea softurilor stalkerware chiar și atunci când agresorul nu are posibilitatea de a se folosi de jailbreaking).
- Folosește aplicația Traced Mobile Security. Aplicația poate detecta softurile malițioase și te poate informa dacă microfonul sau camera îți sunt accesate. În unele cazuri, softurile stalkerware pot fi protejate de parole, fapt care le protejează de înlăturare prin utilizarea aplicației Traced Mobile Security.
Detalii: https://play.google.com/store/apps/details?id=app.traced
- Dacă detectezi o aplicație/un soft stalkerware care necesită o parolă pe care nu o cunoști, este recomandat să nu încerci să ghicești parola, deoarece agresorul va fi notificat în legătură cu încercările tale de accesare a aplicației.
- Softul Android Debug Bridge permite înlăturarea aplicațiilor protejate de parolă, cu ajutorul unui computer conectat la telefon. Însă, acest soft necesită cunoștințe de programare.
- Revenirea la setările din fabrică va înlătura softurile de tip stalkerware (dar și alte fișiere din telefon, precum fotografiile și documentele stocate). Ar trebui utilizată ca o ultimă măsură, dacă toate metodele anterioare au eșuat.
- Utilizează softuri antivirus construite special pentru detectarea softurilor spyware: Kaspersky Antivirus, Incognito și Certo (acesta necesită conectarea la un computer) sunt printre cele mai utilizate.
Ce trebuie să faci dacă bănuiești că ai un program stalkerware în computer:
- Deschide Task Manager (activat de apăsarea simultană a butoanelor ctrl, alt, del), pentru a observa procesele care rulează pe computer în acel moment. Este recomandat să faci asta imediat după ce deschizi computerul, deoarece softurile de tip stalkerware își încep activitatea în acel moment. Softurile stalkerware de obicei vor apărea cu un nume scurt sau cu numele unei aplicații comune. Însă, utilizarea excesivă a memoriei computerului de către o aplicație nefamiliară sau prezența unei aplicații pe care nu îți amintești să o fi instalat, poate indica prezența unui soft stalkerware.
Detalii: https://www.digitalcitizen.ro/scurtaturi-manager-activitati-task-manager/
- Utilizează softuri antivirus care pot detecta softuri spyware. Norton, Bitdefender și Malwarebytes sunt câteva exemple.
- Controlează accesul aplicațiilor din computer asupra datelor personale. Accesând setările (scriind “settings” în bara de căutare a sistemului de operare) și accesând secțiunea Confidențialitate (Privacy), veți putea vizualiza o listă de permisiuni oferite aplicațiilor (app permissions). Pentru fiecare funcție a computerului (locația dumneavoastră, camera, microfonul, email etc.) puteți verifica aplicațiile care au acces la aceste domenii.
- Asigură-te că sistemul de operare și antivirusul sunt actualizate. De obicei, ele îți vor trimite în mod constant notificări atunci când necesită actualizări. Actualizarea sistemului de operare poate intra în conflict cu softul de stalkerware, determinând dezinstalarea sau oprirea acestuia. De asemenea, actualizarea antivirusului permite o mai bună detectare a softurilor de stalkerware.
Alte sugestii (utile pentru ambele tipuri de dispozitive):
- Asigură-te că dispozitivul nu rămâne la îndemână unor persoane în care nu ai încredere. Accesul direct la un dispozitiv permite instalarea de softuri stalkerware cu o mult mai mare ușurință.
- Dacă bănuiești că dispozitivul a fost compromis, schimbă parolele de acces.
- Păstrează o listă cu parolele personale într-un loc sigur, unde un hacker nu poate ajunge. Dacă nu ai posibilitatea de a păstra o listă scrisă pe hârtie, folosește un manager de parole (spre exemplu, Kaspersky Password Manager).
- Dacă bănuiești că un hacker încearcă să îți acceseze dispozitivul, oprește-l și repornește-l, cel puțin odată pe zi (de preferat, îl poți opri de fiecare dată când nu îl folosești). Deși nu este o soluție permanentă (având în vedere faptul că un hacker poate încerca din nou să îți acceseze dispozitivul), această măsură poate încetini semnificativ activitatea unui hacker.
- Dacă bănuiești că un soft de tipul stalkerware a căpătat acces la camera dispozitivului tău, o poți acoperi până la remedierea problemei.
Nu toți factorii de risc asociați cu violența domestică constituie în mod obligatoriu factori de risc pentru violența domestică din mediul online. Spre exemplu, sărăcia poate constitui un factor de risc pentru violența domestică, dar aceasta este asociată totodată cu acces limitat la tehnologiile de informare și comunicare, motiv pentru care ea nu constituie un factor de risc relevant pentru violența domestică din mediul online. În mod similar, dependența de alcool, un factor de risc relevant în cazul violenței domestice, nu a fost întotdeauna asociat de cercetători cu violența domestică din mediul online. Însă, factori precum impulsivitatea, tendința de dominare și agresivitatea pot constitui factori de risc atât în mediul offline cât și pe internet.
GPS Tracker
Tipuri de dispozitive de GPS tracking:
–active (care oferă informații în timp real despre locația curentă a dispozitivului și care pot transmite informații la distanță, către un computer);
–pasive (data loggers), care stochează informații despre locațiile anterioare ale unui vehicul și ale căror date pot fi accesate doar după ce posesorul recuperează dispozitivul.
Dispozitivele de urmărire prin GPS care sunt construite pentru utilizare legală sunt de obicei de dimensiuni mari și pot fi ușor localizate. Însă, dispozitivele construite în mod specific pentru spionaj au de obicei următoarele caracteristici:
-dimensiuni: lungime: între 7,5 cm și 10 cm; lățime: aproximativ 5 cm; înălțime/grosime: aproximativ 2,5 cm;
-forma poate varia, dar o formă comună este cea de cutie de dimensiuni mici cu o latură magnetică;
-unele dispozitive au o antenă sau o lumină vizibilă în exterior;
-majoritatea dispozitivelor de urmărire se alimentează de la o baterie, dar există unele dispozitive care se alimentează electric direct de la mașină. În acest caz, ele vor avea un cablu de alimentare;
-consumul lor de energie electrică este de obicei de 4-30 V.
Unele localizatoare GPS se vând cu doar 50 de lei, fiind foarte accesibile pentru potențiali agresori.
Unelte utile pentru localizarea dispozitivelor de urmărire:
-lanternă;
-oglindă telescopică;
-detectoare pentru dispozitivele cu transmisie radio (bug/electronic sweeper): un dispozitiv care poate detecta prezența unei radiotransmisiuni. În funcție de specificul lor, ele pot anunța prezența unei radiotransmisiuni cu ajutorul unor sunete, vibrații sau lumini. Însă, niciun bug sweeper nu garantează detectarea oricărui dispozitiv de urmărire. Detectoarele sunt sensibile doar la anumite frecvențe (în medie, un bug sweeper poate detecta câteva zeci de mii de frecvențe, însă în realitate, există 25 de miliarde de frecvențe care pot fi folosite de dispozitivele de spionaj/urmărire), iar detectoarele sensibile la mai multe frecvențe sunt de obicei mai scumpe.[1] De aceea, o inspecție amănunțită a mașinii este necesară pentru a te asigura că nu sunt montate dispozitive de urmărire;
Ce trebuie să faci dacă bănuiești că ai un localizator GPS montat în mașină:
- Dacă intenționezi să inspectezi sistemul electric al mașinii, asigură-te că bateria mașinii este deconectată.
- De obicei, te poți aștepta ca localizatoarele să fie montate în exteriorul mașinii, fiind lipite de o porțiune metalică cu ajutorul unui magnet. Însă, dacă agresorul are acces la cheile tale, un astfel de dispozitiv poate fi cu ușurință ascuns și în interiorul mașinii. De asemenea, unele dispozitive pot fi lipite cu bandă adezivă. De aceea, este important să verifici și suprafețele nonmetalice.
- Dispozitivele de urmărire trebuie ferite de contactul cu apa și de temperaturile extreme. De aceea, este puțin probabil ca un agresor să monteze un dispozitiv de urmărire în orice loc care este expus ploii (spre exemplu, pe portieră, pe capotă, pe acoperișul mașinii etc.)
- Verifică exteriorul mașinii, cu ajutorul unei lanterne și a unei oglinde telescopice. Zona interioară a roților, aripile, plăcuțele de înmatriculare, farurile și spațiul de sub portbagaj sunt printre cele mai comune locuri în care poate fi montat un localizator.
- Dacă dispozitivul este montat sub mașină, este destul de probabil ca acesta să fie acoperit de praf și/sau noroi. De aceea, o examinare atentă a zonelor de sub mașină ar putea fi necesară, dacă dispozitivul nu poate fi văzut cu ușurință de la distanță.
- Verifică sub capotă. Deși este mai puțin probabil ca un dispozitiv de urmărire să fie amplasat aici (având în vedere riscul de deteriorare în urma expunerii la temperaturi ridicate), poți verifica și această secțiune.
- Verifică în interior. Portbagajul este un loc foarte convenabil pentru amplasarea unui dispozitiv de urmărire. Acesta poate fi amplasat în spatele oricărui obiect. De asemenea, dispozitivul poate fi ascuns în interiorul cauciucului de rezervă. Alte locuri comune de ascundere a unui dispozitiv de urmărire ar putea fi spațiile de sub scaune, torpedoul, sub bord, sub mochetele din mașină.
- Caută semne care să indice faptul că cineva a încercat să monteze un dispozitiv (spre exemplu, un scaun înclinat la un unghi diferit, un obiect din interiorul mașinii care a fost mișcat, etc.)
- Dacă observi un dispozitiv nefamiliar în mașină, caută pe suprafața acestuia numele unei firme sau al unui brand. Poți verifica ulterior specificul acelei companii, pentru a afla mai multe despre dispozitiv.
- Folosește un bug/electronic sweeper (descris mai sus). Însă, asigură-te că telefonul și radioul sunt oprite în timpul utilizării. De asemenea, este recomandat să folosești dispozitivul într-un loc în care acesta nu poate detecta radiotransmisiuni care provin de la alte dispozitive.
- Atunci când găsești un dispozitiv de urmărire, înlătură-l cu grijă. Dacă sunt necesare unelte ascuțite pentru a înlătura dispozitivul (spre exemplu, dacă trebuie să tai banda adezivă care ține dispozitivul lipit), asigură-te că nu deteriorezi cabluri sau componente ale mașinii.
- Apelează la un specialist. Mecanicii auto și instalatorii de sisteme de securitate sunt familiari cu astfel de dispozitive.
- Odată localizat, dispozitivul poate fi pur și simplu înlăturat. Însă, mai ales în cazul unui GPS tracker activ, agresorul își va da seama că dispozitivul a fost înlăturat atunci când pornești la drum.
Camere și microfoane ascunse
Astfel de dispozitive se alimentează electric de la o baterie sau de la o sursă de curent din interiorul casei tale (spre exemplu, o priză). Dispozitivele lipsite de baterii pot fi mai ușor de detectat și combătut, prin simpla inspectare a cablurilor și prizelor din casă.
Având în vedere posibilitatea de a detecta astfel de dispozitive cu ajutorul unui bug sweeper, agresorii ar putea monta aceste dispozitive în interiorul/în apropierea unor alte dispozitive electrice din casă, pentru a îngreuna detectarea acestora.
În mod similar cu dispozitivele de localizare prin GPS, camerele și microfoanele ascunse vin în două forme:
–pasive: conținutul lor poate fi accesat doar după ce agresorul recuperează dispozitivul;
–active: conținutul lor este transmis în direct către un computer sau telefon.
Locații comune în care sunt ascunse dispozitivele de urmărire video/audio:
între plăcile de tapet sau în spatele acestora; în interiorul/deasupra lustrelor, becurilor, detectoarelor de fum; în interiorul cărților; în apropierea prizelor; în spatele ceasurilor de perete;în spatele/în interiorul lămpilor; sub mese, birouri, scaune, rafturi, dulapuri, sertare (fiind de obicei lipite cu bandă adezivă).
Ce trebuie să faci când bănuiești că cineva a ascuns camere video sau microfoane în spațiul tău personal?
- Observă obiectele din spațiul tău personal. Mutarea lor poate indica o tentativă de instalare a unor dispozitive de înregistrare.
- Multe telefoane moderne sunt dotate cu camere cu infraroșu[2] , care pot fi utile pentru detectarea camerelor ascunse. Pentru a testa dacă telefonul tău are o astfel de cameră, pornește camera și ține în dreptul ei partea frontală a unei telecomenzi de televizor (ar trebui să aibă un led care în mod obișnuit nu emite o lumină vizibilă atunci când telecomanda este folosită). Dacă atunci când apeși butoanele telecomenzii vei vedea o lumină violet/albastră pe ecranul telefonului, înseamnă că această cameră poate detecta lumina infraroșie.
De obicei, lumina infraroșie este văzută pe astfel de camere în nuanțe deschise de violet sau albastru. Dacă bănuiești că sunt ascunse camere video într-o cameră, redu luminozitatea în acea cameră, stingând luminile și acoperind ferestrele și folosește camera telefonului pentru a detecta surse de lumină infraroșie. Dacă observi pete rotunde de lumină, acestea pot indica prezența unei camere video.
- În timpul unui apel telefonic, sunetele neobișnuite, schimbările volumului apelului și sunetele ascuțite pot indica faptul că un dispozitiv de înregistrare a apelurilor telefonice este montat într-unul din telefoane sau faptul că acea conversație este înregistrată.
- Unele camere de înregistrare sunt dotate cu corpuri de iluminat (care emit de obicei lumini roșii sau verzi). Stinge lumina pentru a putea detecta mai ușor astfel de camere.
- Atunci când este întuneric în cameră, folosește o lanternă cu lumină albă (alternativ, poți folosi lanterna telefonului tău). Dacă vezi o reflexie, ea poate indica locația obiectivului unei camere.
- Zgomotul alb (asemănător cu cel emis de un radio fără semnal) poate indica prezența unui dispozitiv de înregistrare audio.
- Dispozitivele de înregistrare de calitate slabă folosesc o frecvență apropiată de cea a unui radio obișnuit. Ajustează radioul pe o frecvență foarte joasă sau foarte ridicată (caz în care, radioul va emite zgomot alb). Mută radioul în diverse locații din casă, în timp ce rămâne pe o astfel de frecvență. Dacă radioul începe să emită sunete ascuțite într-o anumită zonă, acest fapt poate indica prezența unui dispozitiv de înregistrare cu radiotransmisiune. Însă, dispozitivele mai avansate pot realiza schimbări rapide ale frecvenței, împiedicând detectarea lor prin această metodă. De asemenea, această metodă nu este utilă dacă dispozitivul de înregistrare nu transmite un semnal și doar stochează datele video/audio pentru a fi ulterior recuperate.
- În timpul unui apel prin telefon, plimbă-te prin casă. Dispozitivele de înregistrare video/audio pot interfera cu semnalul telefonului. Dacă observi astfel de interferențe într-un anumit loc din casă, acest fapt poate indica prezența unui dispozitiv de înregistrare. Însă, interferențele pot fi cauzate și de prezența altor dispozitive electrice comune. De aceea, este important să acorzi atenție în mod deosebit unor interferențe care nu au apărut în trecut.
- Utilizează un detector pentru dispozitivele cu transmisiune radio (bug sweeper) (descris deja în secțiunea GPS Tracker). Însă, un astfel de dispozitiv poate reacționa și la alte aparate electrice cu transmisiune radio. De aceea, este important să oprești aceste dispozitive înainte de utilizarea unui astfel de dispozitiv.
O listă de detectoare recomandate: https://www.spy-shop.ro/blog/cum-poti-detecta-camere-microfoane-ascunse-ghid-util
- Pentru a ușura detectarea dispozitivelor de înregistrare care folosesc baterii, poți opri fluxul de curent de la tabloul electric. Această metodă însă, nu este utilă pentru detectarea dispozitivelor care se alimentează de la sistemul electric al locuinței.
- Pentru a reduce riscul de detectare, un dispozitiv de înregistrare audio poate fi ascuns în spatele unei prize sau în interiorul unui dispozitiv electric. Astfel, acesta se poate alimenta electric fără a atrage atenția prin utilizarea unor cabluri. Atunci când dorești să inspectezi un dispozitiv electric sau o priză, asigură-te că ai oprit orice sursă de electricitate.
Alte informații/sugestii despre violența domestică online
https://fiipregatit.ro/ghid/violenta-domestica/
Planul de siguranță
- Ia în considerare achiziționarea unui telefon mobil prepaid sau a unui alt telefon mobil despre care agresorul nu știe.
- Verifică-ți setările telefonului mobil. Există tehnologii pentru telefonia mobilă pe care agresorul le poate utiliza pentru a asculta apelurile purtate sau pentru a urmări locația în care te afli. Deci, închide-l atunci când nu este în uz sau nu-l mai lua cu tine când fugi de agresor.
- Agresorii monitorizează de multe ori activitățile partenerilor lor, inclusiv folosirea calculatorului. În timp ce există modalități de a șterge istoricul de Internet, acest lucru poate fi un semnal de alarmă pentru partenerul tău că încerci sa ascunzi ceva, așa ca fii foarte atentă. În plus, este aproape imposibil sa ștergi din calculator toate dovezile, istoricul site-urilor vizitate etc., dacă nu știi foarte multe despre computere.
- Dacă tu cauți ajutor on-line, cel mai sigur este să utilizezi un calculator din afara casei în care locuiești. Poți utiliza calculatorul de la locul de muncă, casa unui prieten, biblioteca etc.
- Fii prudentă cu mail-urile și mesajele trimise. S-ar putea ca agresorul să știe cum să acceseze contul tău, să-ți cunoască deja parola de acces în cont. Ia în considerare crearea unui nou cont de mail despre care agresorul să nu știe nimic.
Despre violența online
Câteva gânduri și cifre. Este o problemă des întâlnită. Nu, nu ești singura victimă.
Factori de risc
Factori de risc și context favorabil pentru a deveni o victimă.
Primele semne ale abuzului
Primele semne care ne pot spune că partenerul nostru este un potențial abuzator.
Sunt deja o victimă
Tipuri de abuz și ce putem face în fiecare dintre situații. Câteva măsuri de precauție.