contextul ce favorizează apariția violenței online
Factori de risc și context favorabil pentru a deveni o victimă.
Violența domestică în mediul offline:
urmărire, șantajare, tendința de a domina, agresare
Violența domestică prin intermediul tehnologiei poate fi adesea doar o formă de manifestare a problemei generale a violenței domestice din cadrul unei relații. Comportamentele de monitorizare, urmărire constantă, șantajare, agresare sau umilire care sunt realizate în viața de zi cu zi pot fi “importate” și pe internet, unde capătă noi manifestări: urmărirea constantă a activității din mediul online, verificarea constantă a locației partenerului, agresarea verbală prin intermediul comentariilor de pe rețelele de social media, dezvăluirea unor informații intime în mediul online etc.
Nu toți factorii de risc asociați cu violența domestică constituie în mod obligatoriu factori de risc pentru violența domestică din mediul online. Spre exemplu, sărăcia poate constitui un factor de risc pentru violența domestică, dar aceasta este asociată totodată cu acces limitat la tehnologiile de informare și comunicare, motiv pentru care ea nu constituie un factor de risc relevant pentru violența domestică din mediul online. În mod similar, dependența de alcool, un factor de risc relevant în cazul violenței domestice, nu a fost întotdeauna asociat de cercetători cu violența domestică din mediul online. Însă, factori precum impulsivitatea, tendința de dominare și agresivitatea pot constitui factori de risc atât în mediul offline cât și pe internet.
Genul
ambele genuri sunt expuse, dar femeile sunt victime într-o mai mare măsură
Atât bărbații cât și femeile pot deveni victime ale violenței domestice prin intermediul tehnologiei. Însă, femeile riscă într-o mai mare măsură să devină victime ale actelor de răzbunare (precum dezvăluirea de informații private sau jignirea, umilirea și hărțuirea în mediul online) inițiate de partenerii lor, în timp ce bărbații au șanse mai mari de a deveni victime ale supravegherii excesive (urmărirea activităților din mediul online, verificarea constantă a locației actuale etc.) inițiate de partenerele acestora.
Vârsta
persoanele mai tinere sunt mai vulnerabile
Deși violența domestică prin intermediul tehnologiei poate apărea în orice mediu în care partenerii au acces la mijloace tehnologice de comunicare și informare, populația tânără este în mod deosebit vulnerabilă la acest fenomen, tinerii integrând aceste tehnologii în viața lor de zi cu zi. Totodată, unele persoane pot normaliza monitorizarea excesivă a partenerilor sau manifestarea geloziei prin reducerea cercului social al persoanei iubite, considerând aceste acțiuni drept semne de afecțiune.
Despre violența online
Câteva gânduri și cifre. Este o problemă des întâlnită. Nu, nu ești singura victimă.
Factori de risc
Factori de risc și context favorabil pentru a deveni o victimă.
Primele semne ale abuzului
Primele semne care ne pot spune că partenerul nostru este un potențial abuzator.
Sunt deja o victimă
Tipuri de abuz și ce putem face în fiecare dintre situații.