primele semne ale abuzului
Câteva cuvinte despre contextul actual
Câți dintre noi nu am simțit că în mediul online este mai ușor să te prezinți așa cum îți dorești a fi?
Opțiunea de filtre ne finisează imaginea. Like-urile ne oferă validare. Fotografia pe care o postăm reflectă imaginea pe care dorim să o promovăm în fața lumii. Toate acestea pot furniza un sentiment de apartenență, care determină o aprofundare a timpului petrecut în mediul online, urmat de un sentiment de siguranță datorat certitudinii că tu îți manageriezi profilul și ce dorești să expui. Dar cât de fragilă poate fi această securitate? Cât de ușor o putem pierde, uneori și fără să știm că ne îndreptăm în acest punct?
Având în vedere contextul pandemic, digitalizarea cunoaște o amploare în sferele fundamentale ale existenței umane, inclusiv în cea a relațiilor amoroase. Lumea online nu este cu mult diferită de realitate în ceea ce privește violența domestică. Tehnologia are un rol major în zilele noastre. Ne putem întâlni partenerii online, împărtășind fotografii, gânduri, simtindu-ne conectați cu aceștia. Totuși, uneori tehnologia poate fi un prilej de exercitare a violenței domestice în mediul online. Sintagme precum ,,Dă-mi parola ta! Ce ascunzi?” se aud din ce în ce mai des în cadrul relațiilor de cuplu, însoțite adesea și de solicitarea permanentă a locației, transformându-se în final în forțarea victimei de a împărtăși aceste lucruri împotriva voinței sale. Aceeași tehnologie care nu mai este în zielele noastre neapărat un lux, care ne ajută în căutare de informații, sau în scop conversațional poate face în egală măsură deservicii în cazul încălcării intimității.
Este normal să acorzi încredere partenerului. Totuși, ce ar trebui să te îngrijoreze?
Solicitarea accesului permanent la locația în care te afli
formă de protecție sau exercitare a controlului?
În cadrul relațiilor de cuplu, agresorii pot fi foarte determinați în a-și păstra controlul asupra victimei. Partenerul cunoaște informații despre tine, deși nu tu ești cea/cel care i le-a împărtășit? Monitorizarea locației, a dispozitivelor, aflarea parolelor personale, adunarea informațiilor din mediul online pot reprezenta modalități prin care partenerul are accees la acestea. Instinctul pe care îl avem în acest sens poate fi un semnal de alarmă, care poate preveni o eventuală formă a violenței domestică în mediul online. Nu este neapărat ca partenerul, în exercitarea controlului acestuia să folosească o metodă ilegală de aflare a locației, ci mai cu seamă poate folosi programe precum ,,Find my” fără acordul victimei. Este necesar să distingem când oferirea accesului la locație este o alegere asumată și personală și când o oferim prin manipulare, sau, mai mult decât atât, fără a ști.
V-ați surprins partenerul verificându-vă mesajele, corespondența?
minimalizarea efectelor unor acțiuni abuzive
Uneori partenerul în rol de abuzator poate experimenta o difuziune a responsabilității, minimalizând efectele acțiunii sale. Astfel, prin comparație cu alte lucruri pe care le consideră mai grave (de exemplu înșelat), acesta nu va considera o problemă verificarea mesajelor. Prin urmare, se produce o dezangajare morală a agresorului, prin minimalizarea acțiunii pe care o exercită asupra victimei, precum și a rolului dăunător pe care acea acțiune ar putea să o aibă. Minimalizarea acțiunii, precum și a efectelor acestora vor contribui la persistența comportamentului. Dacă vă simțiți îngrijorat că partenerul ar putea avea acces la corespondența dumneavoastră personală, acesta poate fi un semnal de alarmă.
Despre violența online
Câteva gânduri și cifre. Este o problemă des întâlnită. Nu, nu ești singura victimă.
Factori de risc
Factori de risc și context favorabil pentru a deveni o victimă. Primele semne care ar trebui să te alarmeze.
Primele semne ale abuzului
Primele semne care ne pot spune că partenerul nostru este un potențial abuzator.
Sunt deja o victimă
Tipuri de abuz și ce putem face în fiecare dintre situații.