definiții

Despre violența online

Câteva gânduri și cifre. Este o problemă des întâlnită. Nu, nu ești singura victimă.


Asta simți:

hărțuire, amenințări, rușine, umilință

Violenţa cibernetică presupune „hărţuire online, mesaje online instigatoare la ură pe bază de gen, urmărire online, ameninţări online, publicarea non-consensuală de informaţii şi conţinut grafic intim, accesul ilegal de interceptare a comunicaţiilor şi datelor private şi orice altă formă de utilizare abuzivă a Tehnologiei Informaţiei şi a Comunicaţiilor prin intermediul calculatoarelor, telefoanelor mobile inteligente sau altor dispozitive similare care folosesc telecomunicaţiile sau se pot conecta la internet şi pot transmite şi utiliza platformele sociale sau de e-mail, cu scopul de a face de ruşine, umili, speria, ameninţa, reduce la tăcere victima”.


Nu ești singura victimă

relațiile intime creează riscuri unice de securitate și confidențialitate tehnologică

Internetul și smartphone-urile joacă un rol tot mai mare în relațiile intime. În timp ce majoritatea utilizatorilor de internet (74%) raportează că tehnologia are un efect pozitiv asupra relațiilor lor, 24% raportează că impactul este mixt sau în mare parte negativ (Lenhart, Duggan & Smith, 2014, p. 15), iar acest segment este în creștere. Contextul relației intime creează riscuri unice de securitate și confidențialitate tehnologică. Un studiu Pew din Statele Unite a constatat că 67% dintre utilizatorii de internet într-o căsătorie sau o relație au raportat că și-au spus parola pentru unul sau mai multe dintre conturile lor online cu partenerul lor (Lenhart, Duggan & Smith, 2014). În plus, 27% au distribuit un cont de e-mail, 11% au partajat un calendar online și 11% au partajat un profil de social media. Este important de menționat că tehnologiile pot fi inofensive sau pozitive într-o relație sănătoasă și toxice sau periculoase în contextul abuzului.


Tehnologia

prietenul tău și posibil vulnerabilitatea ta

Abuzul facilitat de tehnologie reprezintă amenințări reale la adresa confidențialității, demnității și libertății și poate limita capacitatea de a participa la viața de zi cu zi (Citron, 2014). Accesul, capacitatea de stocare și replicabilitatea media digitale (Baym, 2015) creează un context în care textul și imaginile utilizate de agresori pot rămâne vizibile pentru un public larg și pot fi conectate la identitatea victimei în moduri care le afectează personal și profesional. Aceleași tehnologii de care ne bucurăm în fiecare zi pentru confortul și capacitățile lor pot crea vulnerabilități grave atunci când sunt utilizate greșit (Dragiewicz et al., 2018; Ybarra, Price-Feeney, Lenhart și Zickuhr, 2017).

Despre violența online

Câteva gânduri și cifre. Este o problemă des întâlnită. Nu, nu ești singura victimă.

Factori de risc

Factori de risc și context favorabil pentru a deveni o victimă. Primele semne care ar trebui să te alarmeze.

Primele semne ale abuzului

Primele semne care ne pot spune că partenerul nostru este un potențial abuzator.

Sunt deja o victimă

Tipuri de abuz și ce putem face în fiecare dintre situații.